Leica M320

Výrobce: Leica Microsystems, Švýcarsko

Popis

Společnost LEICA Microsystems je jedním z největších světových výrobců mikroskopů pro laboratorní, průmyslové a medicinské aplikace. V oblasti medicíny je pak především aktivní v oftalmologii, ORL, neurochirurgii a stomatologii.

Základním mikroskopem pro diagnostické účely i jednoduché chirurgické aplikace v ORL a stomatologii je model s označením M320.

Optický a osvětlovací systém

Mikroskop M320 je vyráběn s apochromatickou optikou (systém OptiChrome™), stejně jako chirurgické mikroskopy LEICA vyšší třídy. Uživatel tak s tímto mikroskopem získává dokonalé zobrazení s mimořádnou rozlišovací schopností a hloubkou ostrosti obrazu.

Osvětlení zajišťuje zdvojený LED zdroj, který poskytuje velmi jasné osvětlení podobné dennímu světlu. Tím je zajištěno přirozené podání barev sledovaných tkání. Velkou výhodou LED zdroje je dlouhá životnost, která se odhaduje na přibližně 60 000 pracovních hodin. Provoz mikroskopu s tímto zdrojem je pak velmi ekonomický ve srovnání s jinými podobnými mikroskopy vybavenými xenonovým nebo halogenovým zdrojem.

Dvojitý LED zdroj poskytuje úzké směrování světelného svazku a tím i dokonalé osvětlení úzkých a hlubokých dutin. Tento zdroj rovněž neemituje žádné UV a IR záření.

Optická hlava mikroskopu může být vybavena různými typy objektivů a binokulárů nebo ovládacích rukojetí. Uživatel si tak může konfiguraci mikroskopu ergonomicky optimalizovat podle svých potřeb.

Ovládací prvky a stojany

Mikroskop Leica M320 je umístěn na podlahovém stojanu F12 (alternativně také na stropním nebo stěnovém závěsu). Uživatel může zvolit kolmý nebo šikmý úchyt optické hlavy. Stojan zajišťuje vysokou mobilitu, stabilitu a snadnou ovladatelnost. Veškerá kabeláž je vedena uvnitř stojanu.

Dokumentační videosystém

Mikroskop M320 může být volitelně vybaven integrovanou HD videokamerou LEICA, která zaznamenává videosekvence i statické snímky na vnitřní paměťovou kartu. Další možností je připojení modulu videoadapteru IVA, kterým lze připojit externí videokameru (fixace pomocí C-kroužku).

Povrchová úprava

Mikroskopy LEICA jsou povrchově upraveny pomocí nanotechnologických nátěrů s příměsí stříbra, které mají antimikrobiální účinek.

Zdroj osvětlení 2x LED zdroj s průměrnou dobou životnosti 60 000h Okuláry zvětšení 10x, 12,5x, 8.33x, 10x s nitkovým křížem
Nastavení intenzity osvětlení Manuálně otočným ovladačem na optické hlavě Video příslušenství Integrovaná HD kamera s rozlišením 1280x720p a možností pořizování 3 megapixelových snímků. Ukládání záznamů na SD kartu. Možnost dodání s integrovaným video adaptérem pro připojení externí kamery
Zvětšení Manuální 5 krokové APOchromatické – 6,4/10/16/25/40x Rukojeti Sterilizovatelné nebo dezinfikovatelné
Binokuláry Možnost volby fixního nebo variabilního pozorovacího úhlu Váha systému Maximální zatížení 116 kg
Velikost pole 5,3mm – 206mm s 10x okuláry Stojan F12, C12, W12, FP12
Pracovní vzdálenost Pevná ohnisková vzdálenost f=100mm až f=400mm.
Jemná fokusace f=200, 250, 300mm
Pracovní podmínky 10-40oC, 30-75% vlhkost
Systém brzd Jemně nastavitelné mechanické brzdy pro všechny osy rotace Napájení 240 VAC, 50/60 Hz
Leica M320Informační brožura