Canon Xephilio A1

Výrobce: Canon Medical, Japonsko

Popis

Canon Xephilio OCT-A1 je kompaktní plně automatická optická vyšetřovací jednotka pracující na bázi OCT se spektrální doménou. Díky svému automatickému režimu vyšetření přináší řadu benefitů pro pacienta i lékaře.

Rychlost vyšetření

Automatické vyšetření obou očí je velmi rychlé (ve screeningovém režimu pouhé 2 sekundy).  OCT-A1 dosahuje rychlosti až 70 000 skenů za sekundu, což je důležité především u OCT angiografie, kde u starších OCT přístrojů musel pacient trpělivě sedět bez hnutí dlouhé minuty.

Jednoduché ovládání

Tři kliknutí stačí na to, aby byly vyšetřeny obě oči pacienta. Automatický systém poté pracuje autonomně. Disponuje automatickým trackingem předního segmentu. Přístroj si sám lokalizuje zornici a zaostří přesně a cíleně na sítnici. Automaticky změří kvalitu obrazu, která je závislá na stavu optických medií oka a pokusí se dosáhnout pokud možno nejvyššího skóre. Real-retinal tracking snímá pohyby oka a podle toho upravuje snímání OCT skenů, aby výsledný obraz byl co nejkvalitnější.

Vysoká rozlišovací schopnost

Systém OCT-A1 pracuje s velmi vysokým rozlišením obrazu. Použitá technologie se spektrální doménou dosahuje digitálního rozlišení 1,6 µm. Zároveň používá i vícenásobné skenování (až 200 skenů), které průměruje a tím vytváří detailnější výsledný HD obraz vyšetření.

SLO technologie snímání

OCT přístroj má integrovaný SLO (skenovací laserovou oftalmoskopii) modul, který v reálném čase snímá povrch sítnice, díky čemuž máme během vyšetření přehled o tom, jakou část sítnice snímáme a rovněž lze snímek OCT prolnout se snímkem z SLO. Díky SLO modulu umí OCT automaticky skenovat stejnou oblast sítnice během následujících vyšetření. Vytváří tak relevantní výstupy pro porovnání v časové ose a tím zjednodušuje zhodnocení lékařem.

ANGIO modul

Přístroj OCT-A1 lze vybavit angio modulem, který výrazně rozšiřuje diagnostické možnosti. Společnost CANON v této oblasti vyvinula softwarovou funkci „Intelligent Denoise“, která za pomoci pokročilé neuronové sítě umí zbavit snímky nadbytečného šumu. Žádným způsobem však nemění obsah informace obsažené v obrazu, pouze eliminuje vzniklý šum v obraze. Moderní angiografie již nevyžaduje aplikaci fluoresceinu nebo širokou mydriázu.  Moderní zobrazovací metody systému CANON dokážou odděleně zobrazovat vybrané vrstvy sítnice i v angio zobrazení 2D i 3D. Doplňující funkcí je automatická analýza angio dat a obrazu. Tato data lze použít i do porovnání progrese onemocnění. Zároveň lze v režimu angio vyšetření používat vícenásobné skeny pro získání detailnějších dat a obrazů. Programová nástavba „ANGIO Expert HD“ poskytuje široký rozsah možnosti zpracování obrazu a jeho detailnější analýzy. ANGIO expert HD umožňuje pořídit snímky s vyšším rozlišením a v širší vybrané oblasti (zatímco standardní sken má velikost 232 x 232, tak skeny ANGIO expert HD mají 696 x 696).

Analýza předního segmentu

Volitelným příslušenstvím je adaptér pro skenování předního segmentu. Díky němu lze analyzovat a dokumentovat tloušťku rohovky nebo jen epitelu. Zároveň lze pomocí měřidel v programovém prostředí zhodnotit otevřenost komorového úhlu.

Bohaté programové prostředí

Software přístroje nabízí velmi rozmanité strategie zachycení OCT snímků sítnice, podle toho na jakou oblast cílíte. Základní nabídka je: Makula, Glaukom, Choroidea, Přední segment, Obecný screening a dále vlastní uživatelské programy, kterých může být až pět.

Evaluace dat oblasti papily probíhá díky porovnání s normativními daty databáze CANON, dále díky ETDRS a 3D vizualizaci. Hodnocení glaukomu podporuje měření NFL + GCL + IPL a GCL + IPL struktur. Reprezentace dat lze graficky velmi široce nastavit a vytvořit analýzu tak, jak graficky nejlépe vyhovuje lékaři.

Díky komplexnímu softwaru RX CAPTURE lze tvořit kombinované zprávy, které vycházejí z výsledků a obrazových dat OCT-A1 a fundu kamery CANON CR-2. Kombinací těchto dvou přístrojů lze dosáhnout relevantních dat s vysokou informační hodnotou. Především pak u zpráv prokazujících progresi onemocnění je důležité mít hodnotná data, na která se lze spolehnout.

Počet skenů 70 000 A-skenů/sec.
Axiální rozlišení (digitální/optické) 1,6/3 µm
Transversální rozlišení 20 µm
Vlnová délka 855 nm
Minimální průměr zornice 3,0 mm
Pracovní vzdálenost 35 mm
Zobrazení očního pozadí SLO
SLO velikost (HxV) 13 mm x 10 mm
Šířka OCT snímku 3 až 13 mm
Hloubka OCT snímku 2,0 mm
Interní fixační bod 1×1 mm nebo 6×6 mm
Externí fixační bod EL-1 (volitelné)
Canon Xephilio A1Informační brožura