Hydrofobní nitrooční čočka enVista Toric

Výrobce: Bausch+Lomb Inc., USA

Popis

V roce 2013 byla firmou Bausch+Lomb představena torická verze umělé nitrooční čočky enVista®. Nová čočka s označením enVista® Toric je určena pro korekci zrakových funkcí u pacientů po operaci šedého zákalu, kteří mají významnější rohovkový astigmatismus. Materiál čočky je shodný s modelem enVista® a naprosto eliminuje nežádoucí optické jevy (“glistening“) typické pro jiné typy hydrofobních čoček. Toho je dosaženo speciálním výrobním postupem a hydratací čočky na úroveň 4% vody v materiálu čočky. Materiál čočky je rovněž velmi odolný vůči mechanickému namáhání a tím i proti možnému poškození při implantaci.

Čočka je vyráběna s asférickou optikou bez sférické aberace (tzv. neutrální aberace), což přináší pacientům vyšší kontrastní citlivost a zvýšenou hloubku ostrosti vidění. Optika s neutrální aberací umožňuje čočku implantovat všem pacientům bez ohledu na konkrétní optické vlastnosti jejich rohovky a bez rizika vyvolání aberací vyšších řádů.

Optika čočky je vyráběna s ostrou hranou (tzv. „SQUARE EDGE“) po celém 360o obvodu optické části, a to i v místech napojení opěrných haptik. Mechanické vlastnosti materiálu čočky umožňují vyrobit okraj optiky s velmi ostrým úhlem, což v kombinaci s unikátním tvarem fixačních haptik zajišťuje dokonalou prevenci vzniku opacifikace zadního pouzdra čočky (PCO).

Čočka je vyrobena s haptickými částmi typu modifikovaného C, které mají otvor v oblasti výstupu z optiky. Ten je určen k absorpci kontrakčních sil pouzdra v pooperačním období. Díky tomuto řešení a vzhledem k pevnosti opěrných haptických částí vykazuje enVista®Toric vynikající rotační stabilitu. Klinické studie prokázaly, že čočka je v oku po operaci dokonale centrovaná a 100% pacientů mělo rotaci optiky menší než 5 úhlových stupňů v odstupu 1-6 měsíců po operaci, což je mimořádně důležité s ohledem na optimální efekt cylindrické složky optiky čočky.

V roce 2022 byla na trh v ČR uvedena zdokonalená verze čočky enVista Toric, která má upravené složení akrylátových polymerů. Tím bylo dosaženo rychlejšího rozvíjení čočky po implantaci. Tvarové charakteristiky zůstaly nezměněny. Nová verze čočky je ale vyráběna s odlišnou nabídkou cylindrických dioptrií.

On-line kalkulátor dioptrické hodnoty čočky https://envista.toriccalculator.com/.

Materiál hydrofobní akrylát s UV filtrem,
obsah vody 4%
Typ optiky bikonvexní asférická s nulovou sférickou aberací, torická
Velikost optiky 6,0 mm
Rozměr haptické části 12,5 mm
Dioptrický rozsah Sféra
6,0-30,0 dpt s krokem 0,5 dpt
Cylindr
1,25; 2,00; 2,75; 3,50; 4,25; 5,00; 5,75 dpt
Index lomu 1,54 (při 35oC)
A-konstanta 118,7 (ultrazvukový biometr)
119,1 (IOL Master)
Velikost vstupní incize 2,2 mm (zavaděč Bausch+Lomb INJ 100)
Třída rizika IIa