Hydrofobní nitrooční čočka LuxGood

Výrobce: Bausch+Lomb Inc., USA

Popis

V roce 2021 rozšířila platformu nitroočních čoček LUX nová hydrofobní akrylátová nitrooční čočka LuxGood. Nová monofokální nitrooční čočka je určena pro pacienty s šedým zákalem, kteří chtějí po operačním zákroku získat kvalitní vidění na dálku a akceptují použití brýlové korekce pro vidění na střední vzdálenost a na čtení.

Materiálem čočky je hydrofobní akrylátový kopolymer. Moderním způsobem výroby je vytvořena velmi hustá polymerní síť, která eliminuje možnost vzniku mikrovakuol v materiálu, tzv. „glistening“. Rovněž dodává čočce vysokou mechanickou pevnost a zároveň elasticitu nutnou ke komfortní implantaci a dobré centraci v nitru oka. Materiál obsahuje UV filtr a rovněž filtr fialové části světelného spektra, který zvyšuje ochranu sítnice.

Čočka je vyráběna s monofokální asférickou optikou s neutrální aberací. Neutrální aberace čočky dovoluje využít pozitivní aberaci rohovky (v průměru asi +0,27µm) pro větší hloubku ostrosti. Tento benefit nabývá na důležitosti a je výraznější zejména při větších průměrech zornice, tedy za snížených světelných podmínek. Asférická optika s neutrální aberací zároveň zachovává vysokou kvalitu vidění i při mírné decentraci čočky vzhledem k optické ose oka. Touto vlastností výrazně překonává čočky sférické nebo asférické s negativní aberací.

Na optiku čočky navazuje ostrá zadní hrana (tzv. „SQUARE EDGE“) po celém 360° obvodu optické části, a to i v místech napojení haptik. Mechanické vlastnosti materiálu čočky umožňují vyrobit okraj optiky s velmi ostrým úhlem, což v kombinaci s unikátním tvarem fixačních haptik zajišťuje dokonalou prevenci vzniku opacifikace zadního pouzdra (PCO).

Čočka je vyrobena se čtyřmi haptickými částmi, jejichž unikátní design zaručuje stabilitu nitrooční čočky při pooperační kontrakci čočkového pouzdra.

Čočka LuxGood je uložena v jednorázovém zavaděči (tzv. preloadovaný systém), který umožňuje implantaci incizí o velikosti 2,2 mm v celém dioptrickém rozsahu. Na trhu v ČR je čočka dostupná ve verzi s přirozeným žlutým filtrem.

Materiál hydrofobní akrylát s UV filtrem a žlutým filtrem
Model YGOOD (optika se žlutým filtrem)
Typ optiky bikonvexní asférická optika
Velikost optiky 6,0 mm
Rozměr haptické části 11 mm
Dioptrický rozsah Od 0.00D do +10.00D v kroku po 1D
Od 10.00D do +34.00D v kroku po 0.5D
Index lomu 1,54 (při 35oC)
Velikost vstupní incize 2,2 mm (čočka vložena v jednorázovém zavaděči)
Třída rizika IIb
Nitrooční čočka LuxGoodInformační brožura