DYE 400

Výrobce: Bausch+Lomb Inc., USA

Popis

Společnost Bausch+Lomb dodává na trh novou řadu barviv nitroočních tkání s obchodním označením Blutein. Jak plyne z názvu nového produktu, tak nová barviva obsahují karotenoid Lutein, který je důležitým antioxidantem pro oční tkáně, zejména pro sítnici. Lutein však v průběhu nitroočních operací plní i další funkce. Absorbuje modrou složku světla přítomnou ve světelných zdrojích používaných pro vizualizaci nitra oka při operaci, omezuje stresovou zátěž sítnice a pomáhá jejímu rychlejšímu zotavení po operačních výkonech.

 

DYE 400 je určeno pro barvení vnitřní limitující membrány (ILM) při vitreoretinálních operacích. Obarvení zajišťuje přesnou identifikaci membrány a umožňuje její snadnější chirurgické odstranění (tzv. peeling). Zlepšená vizualizace membrány snižuje riziko chirurgických komplikací a zkracuje dobu trvání operace. Přípravek nemá biologické ani farmakologické účinky na sítnici.

 

DYE 400 je sterilní roztok modrozelené barvy, který obsahuje jako aktivní látku Lutein (1%) a barvivo PBB (0,05%). PBB (Pure benzyl – Brilliant Blue) je nové patentované barvivo, kde došlo k chemické úpravě dříve používaného přípravku Brilliant Blue. PBB vykazuje větší afinitu k ILM a lepší schopnost distribuce ve struktuře membrány ILM.  Pro tyto speciální vlastnosti se používá výhradně pro selektivní obarvení ILM.

 

Přípravek je dodáván v injekční stříkačce o objemu 0,5 ml. Balení obsahuje 5 stříkaček.

Barviva tkání BLuteinInformační brožura